top of page

Vintage Stijlen



Rock 'n Roll, Rockabilly, Boogie, Lindyhop.. Een paar voorbeelden van vintage stijlen.

Voor de echte liefhebbers is het vaak meer dan muziek alleen. Het is een hobby of soms zelfs een lifestyle. Iets dat doorgevoerd kan worden van kleding tot auto's en soms zelfs tot interieur en lichaamsversiering. De één heeft een duidelijke voorkeur voor de warme Lindyhop of vrolijke Rock n Roll boogie en de ander voor de rouwe Rockabilly of een stoere 40s look, maar ook vaak zie je dat stijlen met elkaar gemixt worden, lekker creatief! Daarnaast kun je per stijl ook nog substijlen hebben! Zoals in de Rockabilly scene bijvoorbeeld Psychobilly, Neo-Rockabilly en Western-Rockabilly. En dan heb je nog de Pin-up & Burlesque scene waar je substylen hebt als Modern Pinup en Neo Burlesque.. Ja ja, er gaat misschien wel een wereld voor je open nu..


In de "40s/50s/60s scene" zie je ook geregeld dat verschillende vintage stijlen elkaar overlappen; van dans tot kledingstijl. Toch heeft iedere stijl duidelijk zijn eigen kenmerken. Wat is nou wat?

In de aankomende blogs behandel ik middels beknopte samenvattingen een aantal vintage stijlen (nog even niet de sub-stijlen!) en de kenmerken per stijl. In volgende blogs laat ik meer zien van de Teddy-, Classic-, Repro-, Tiki-, Dandy-, & Tweed stijl. Maar nu eerst de stijlen Rockabilly, Rock 'n Roll/BoogieWoogie en Lindyhop.


Dus lees en kijk snel verder en laat je inspireren!


Welke stijl is jouw favoriet?


---


- 1940s/1950s Rockabilly


Muziek: Rockabilly is de voorloper of zelfs wegbereider van de rock-'n-roll en is ontstaan in de vroege jaren 50, misschien wel eind jaren 40. De term rockabilly was goed gekozen, want het betreft hier een stijl die inderdaad de rock-'n-roll combineert met hillbilly (of countrymuziek). In de jaren 50 werd de term echter niet intens gebruikt. Het viel toen allemaal onder de noemer rock-'n-roll. Ondertussen wordt het onderscheid wél gemaakt en doelt rock-'n-roll op de meer commerciële en meer als rhythm and blues klinkende muziek, waar rockabilly duidelijk een grotere country en western invloed heeft en zich meer in de obscuriteit verstopt. Stijl: Stoer, rebels, rauw. Vrouw: Taille rokken, zowel pencil als soms ook full circle. Deze tweede variant dan vaak wel in de mix met een stoere top. Taille jeans, vaak met omgeslagen broekspijpen. Qua prints zie je veel strepen, panter, ruit, tiki/Hawaiian of rouwe rockabilly artworks. Naadkousen. Hakken, espadrilles, mocassins, ballerina's, cowboy boots, workerboots, saddle shoes of basketball schoenen (canvas, zoals Converse).

Man: Jeans, vaak met omgeslagen broekspijpen & pantalons. T-shirts (met rockabilly/pinup print), bowling shirt, (tiki)overhemd, country overhemd, Saddle shoes, basketball schoenen (all stars), worker boots & cowboyboots.


1950s/1960s - Rock 'n Roll / BoogieWoogie


Muziek: Als muziekstijl is het een stijl in de popmuziek waarin vooral gebruik wordt gemaakt van zang (vaak meerstemmig), elektrische gitaren, saxofoon (in de beginjaren) en drumstel. Heel de consumptie-industrie speelde behendig op de rockrage in. Niet alleen de muziekindustrie, ook producenten van haarcosmetica, kledij, flashy auto's als de Thunderbird, films, sigaretten, frisdranken, platenspelers enz. wisten allemaal een graantje mee te pikken. Rock-'n-roll was dus meer dan louter een muziekstroming, maar een manier van zijn, van leven, een complete jongerensubcultuur. Stijl: Speels, gekleed, vrolijk, pastelkleurig en veel prints, zoals polka (stippen) en bloemen.

Vrouw: swing- jurken en rokken (full circle) met petticoats, naadkousen, vrolijke prints, blousjes, twin sets, sokken met kantjes, hakken, ballarina’s, saddle shoes, espadrilles en canvas veterschoenen. Man: Oversized, lange colberts, overhemd, ruffle blouse, pak (met of zonder stropdas),(bandplooi) pantalon, mocassins, oxfords en saddle shoes.


1930s/1940s - Lindyhop


Muziek:

Lindy hop is een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren twintig en vroege jaren dertig. Het was een samensmelting van vele verschillende dansen, maar voornamelijk gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De ontwikkeling van lindy hop ging samen op met de ontwikkeling van de jazz. Om die reden wordt de term Swing zowel voor deze dansstijl gebruikt als voor de jazzstijl waarop wordt gedanst. Op alle muziek met een swing ritme kan lindy hop gedanst worden. Stijl: Klassiek, gekleed, dandy, warme kleuren als mosgroen, bruinkleuren en dieprood. Vrouw: klokkende rokken, rechte rokken, pofmouwtjes, veterschoenen met hak, ballerina's, espadrilles en (tegenwoordig) canvas veterschoenen.

Man: driedelig pak, overhemd met gilet of bretels, vlinder strik, bandplooi pantalon, mocassins en oxfords.


54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page